Eurovision

Eurovision

torsdag 7 mars 2019

Om fotbollsvärlden fungerade likadant som ESC-världen – en liknelse

Det är EM-kval i fotboll. Massor av svenskar följer matcherna med mycket stort intresse. Vid varje match råder en uppsluppen stämning och TV-kommentatorerna pratar om att det här är ”Kvallis” – hela Sveriges fest, som hela Sverige älskar. Det finns inget bättre än Kvallis! Fotbollsspelarna själva får också en del beröm för sin insats, och många hjärtan i betyg av tittarna i Kvallis-appen, även om många också sitter i sina TV-soffor och kritiserar hur ofantligt dåligt de spelar. En del spelare, till exempel Zlatan, får de allra bästa betygen: ”han är ju bra på riktigt”, säger många om honom, för han når nästan upp till samma spelnivå som de spelare som TV-tittarna brukar titta på i vanliga fall. (De spelare som inte är bra på riktigt får ändå många hjärtan.)
Samtidigt som detta pågår finns det andra svenskar som inte tittar ett dugg på EM-kvalet (Kvallis) utan fnyser och tycker att det bara är skit. Det är inte riktig fotboll i Kvallis och de som är med där är inte seriösa fotbollsspelare. En fotbollsspelare med självaktning spelar inte EM-kval. Inte minst hörs detta från många personer som själva är fotbollsspelare och som spelar fotboll med känsla, till skillnad från dem i Kvallis som sålt sig till idrottsbranschen och är oäkta. ”Det går inte att tävla i fotboll”, säger en del seriösa fotbollsspelare, särskilt de som spelar mer alternativ fotboll. Andra är fullt upptagna med att spela fotboll på proffsnivå och bryr sig inte ett dugg om EM och EM-kval. Dessa spelare är sådana som är bra på riktigt, till skillnad från Zlatan.

Medan Sverige spelar sina matcher i Kvallis gör även andra länder detsamma, i andra EM-kvalgrupper, för att kvalificera sig för EM. Detta uppmärksammas emellertid inte i TV eller av svenskarna i gemen – det är bara några särskilt hängivna fotbollsfans som håller koll på de andra ländernas resultat. De vanliga svenskarna tycker att dessa fans är lite prilliga som har så udda intressen. Själva vet de inte ett dugg om vad Sverige kommer att få möta för motståndare när det så småningom är dags för EM. De behöver inte bry sig, för de vet ju ändå att Sverige är bäst och kommer att vinna.
Till slut är i alla fall Kvallis över och Sverige har blivit klara för EM. Då tycker de flesta som följt Kvallis att nu är det roliga slut. Det kommande EM funderar de inte så mycket på, mer än att de som sagt räknar med seger för Sverige där, för vi har ju Zlatan som är bäst.

Så småningom blir det EM. Intresset höjs kanske en aning då, det blir trots allt en del svenskar som sätter sig vid TV:n för att följa EM, men engagemanget är inte på långa vägar så stort som när det är EM-kval. De flesta tycker att Kvallis är mycket roligare än EM.
Och de andra länderna sen … när Sveriges motståndare dyker upp i rutan så hånskrattar de svenska TV-tittarna åt dem. Titta så de ser ut! Så löjligt. Och dåligt. Kallar de det där som de försöker spela för fotboll? Patetiskt är vad det är. Vad heter den där spelaren? Cristiano Ronaldo? Vad var han ifrån för land? Portugal? Har de verkligen uppfunnit fotboll i Portugal? Nej, för Ronaldo spelar som en stucken gris. Hohoho. Sverige är bäst, det står helt klart. De andra länderna har ingen som helst koll på fotboll. Heja Sverige!
Få är intresserade av de andra ländernas laguppställningar och deras taktik och sätt att spela fotboll, eller vad spelarna heter och vilka klubbar de spelar i till vardags. Allt de svenska tittarna ser är patetiska och amatörmässiga motståndare som är i vägen för Sverige som är bäst.
Dock kan det i vissa fall hända att svenskarna uppmärksammar något av de andra ländernas lag. Dels när det är Norge eller Danmark som spelar – då tycker svenskarna det är rätt okej fotboll – och dels när det finns svenskar med i ett annat lands lag. Det sistnämnda händer ibland. Ganska ofta faktiskt. Frankrike har en svensk förbundskapten, och Kroatien har en svensk målvakt, och Österrike två svenska mittfältare, och Cyperns lag består faktiskt helt och hållet av svenskar (eftersom man även på Cypern har börjat tro på att det är svenskar som spelar bäst fotboll). I de fallen håller svenskarna lite grann på de andra länderna och har lite, lite respekt för dem. Fast självklart inte så mycket som för Sverige.

Hur går det sedan då? Jo, ibland vinner Sverige EM och då blåser svenskarna upp sig som ett gäng blågula ballonger (”vad var det vi sa, vi är minsann oslagbara på fotboll”), men i de flesta fallen blir det så att till svenskarnas oerhörda förvåning och ilska så vinner inte Sverige EM. Enstaka gånger går Sverige inte ens vidare från gruppspelet. Då bryter protesterna ut. Sverige var ju bäst! Hur kunde Portugal vinna när Ronaldo är rena skämtet och inte kan spela fotboll? Det var domarnas fel! Och UEFA:s. Och publikens. Skandal är vad det är, när Sverige som är bäst på fotboll inte vinner. Hela fotbolls-EM är därför en enda stor smörja. Det handlar bara om pengar och matchresultat som gjorts upp i förväg av öststaterna. Lägg ner skiten!
Ja ja, svenskarna tröstar sig med att även om resultatet inte visar det, så är Sverige bäst ändå. Och vi har ju Kvallis. Hela Sveriges fest. EM-kvalet är mycket bättre än det där töntiga EM. Det ska bli kul när det är dags för Kvallis nästa gång. Även om det är få spelare i Kvallis som är bra på riktigt så är det åtminstone betydligt fler än i EM.

En sista lustig sak är att fotbollsfans från hela Europa, de följer av någon anledning också Kvallis. Trots att de egentligen inte har något med de matcherna att göra så har de lärt sig älska Sveriges EM-kvalmatcher mer än andra, och tycker att så som det är i de matcherna, så borde det vara i deras egna länders EM-kvalmatcher också. Och i själva EM. Det blir till och med så att de som är ansvariga för EM, de sneglar en hel del på Kvallis och tycker att så där kan vi ju göra. Dessutom är det många svenska spelare, tränare, sponsorer och alla möjliga som reser ut i Europa och berättar för de andra länderna hur de ska spela fotboll på bästa sätt, och ser till att själva ta plats i de andra ländernas lag – för att tjäna pengar. Det tycker ingen är det minsta konstigt. Allra minst de svenska TV-tittarna. (Däremot reagerar de kraftigt om utlänningar får inflytande över Kvallis.)
I framtiden kommer det att vara alldeles smockfullt av svenskar i alla Europas fotbollslandslag, och fotbollsspelare som växt upp i andra länder blir helt förbisedda, för inställningen är att de kan ju omöjligt spela fotboll när de inte fått del av svensk fotbollskultur och lärt sig i Kvallis hur fotboll ska vara.

Men trots att Kvallis är standard i så hög grad, så är och förblir det rätt sällsynt att spelarna där är bra på riktigt.
Och på sitt håll envisas fortfarande en del grupper med att ”det går inte att tävla i fotboll” och ”riktiga fotbollsspelare deltar inte i EM-kvalet och absolut inte i EM”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar