Eurovision

Eurovision

onsdag 22 mars 2017

Ryssland och Ukraina bråkar och EBU är pinsamma

Just nu är det storkonflikt i Eurovisionvärlden. Både Ryssland och Ukraina skämmer ut sig – men de som skämmer ut sig allra mest är faktiskt EBU. :(
Detta har hänt, om någon undrar:

1. Ryssland och Ukraina är som bekant inte bästa vänner för närvarande, men trots det har Ryssland anmält sig till årets Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina.
2. Ryssland presenterade sitt bidrag häromveckan, nämligen den rullstolsburna sångerskan Julia Samojlova, med en fredssång, inte helt förvånande. Många tyckte genast att detta framstod som ganska cyniskt, att skicka fram henne som någon sorts experiment: ”nu får vi allt se om folk i Ukraina törs bua åt det här”. Mer bekymmersamt var dock att Julia Samojlova har framträtt på det ryskockuperade Krim och sålunda tagit politisk ställning och brutit mot Ukrainas lagar, med följden att hon skulle kunna vara persona non grata i Ukraina. Det hela verkade på flera sätt som en provokation mot Ukraina från ryskt håll.
3. Igår kom också beskedet från Ukrainas säkerhetsmyndighet (alltså ej från ukrainsk TV eller från EBU) att Julia Samojlova inte kommer att släppas in i Ukraina. Varför Ryssland för närvarande är förhindrade att delta i Eurovision.
4. Diskussionerna har gått höga om detta det senaste dygnet – vissa anser att det är Ryssland som provocerar med flit med sitt artistval och att Ukraina har all rätt i världen att följa sina lagar, medan andra tycker att Ukraina väl borde ha kunnat göra ett undantag och att de förstör tävlingen med sin tjurighet.
5. EBU, som ärligt talat kunde ha undvikit det här om de redan tidigare gett Ukraina tydliga instruktioner att ordna så att alla deltagare skulle kunna släppas in i landet utan krångel (sådana förhållningsorder fick t.ex. Azerbajdzjan 2012), fick genast huvudbry – men kunde inte ta itu med situationen, utan meddelade bara att de tyckte beslutet från Ukrainas myndigheter var tråkigt och att de skulle fortsätta ha en dialog med myndigheterna för att lösa problemet.
6. Tydligen är de ukrainska myndigheterna envisa, för idag kom ett direkt löjeväckande förslag från EBU – nämligen att Julia Samojlova ska få framföra sitt bidrag via länk.

Det här sista påfundet får det verkligen att framstå som att det är EBU som borde skärpa till sig. Kan de inte komma med en bättre åtgärd än så? Att låta Ryssland ”fjärrframföra” sitt bidrag kommer ju onekligen att rikta in allas uppmärksamhet direkt på konflikten och göra att hela tävlingen präglas av den, istället för att problemet blir löst.
Men tyvärr är den dystra sanningen att EBU står fullständigt handfallna och inte alls vet vad de ska göra medan de båda länderna Ryssland och Ukraina, som bloggen Pierre’s Schlager uttrycker det, ”använder Eurovision Song Contest som slagträ i en politisk konflikt”.
Läget påminner en liten aning om 2009, då Georgien ville tävla i Moskva med låten ”We Don't Wanna Put In” (och till slut blev diskade), fast det här är mycket värre. Tävlingens rykte och image håller i rask takt på att svärtas ner (för många Eurovisionkritiker gör det väl ingen skillnad i och för sig, men ändå) och trots att ESC ska vara opolitiskt så dominerar nu politiken runt evenemanget mer än någonsin. Ännu mer ironiskt blir det att årets tävling har som slogan ”Celebrate Diversity” ... med en funktionshindrad sångerska som nu inte får komma och två länder som hackar på varandra ända in i tävlingsarenan känns det ju inte precis som det finns någon mångfald att fira.
Nej, EBU måste ta krafttag och fixa detta på ett ordentligt sätt, nu, innan det är för sent.

(Detta inlägg har nu ersatt ett annat som jag skrev som hastigast om saken igår.)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar