Eurovision

Eurovision

lördag 4 mars 2017

Spontana reflektioner efter Andra Chansen 2017

* Ja, oj oj oj.
Eurovisionfansen runtom i Europa höll på att bli galna av ilska redan för en vecka sedan när Loreen fick nöja sig med Andra Chansen. Nu lär det bli ännu mer upprorsstämning på dessa forum, och på en hel del andra håll dessutom.
Jag kommer genast att tänka på den där idén som någon fick i förra veckan, och som många genast började diskutera på fullt allvar – nämligen att om Loreen inte gick till vår final i Sverige så skulle hon kunna tävla för San Marino istället. De har inte presenterat något bidrag eller ens gett någon som helst fingervisning om när de tänker göra det – faktum är att det är knäpptyst från San Marino – och det är inte förbjudet för Loreen att ställa upp som deras representant med ”Statements”, för låten har inte framförts för tidigt.
Men detta är väl knappast troligt, för det är bara en vecka kvar till deadline då alla länderna måste ha tagit fram sina bidrag, så San Marino har säkert ordnat något själva vid det här laget även om de inte sagt något.
Eurovisionfansen får helt enkelt finna sig i att det inte blir någon Loreen i ESC, eller ens i Melodifestivalfinalen.
Jag tänker inte analysera just detta något mer, för det gjorde jag redan förra veckan i viss mån. Det får räcka med att konstatera att det var en smärre sensation som just inträffade. Helt i klass med när Carola (med Andreas Johnson) åkte ut i Andra Chansen 2008, fast det här var nästan värre för Loreens bidrag hade en betydelse och innebörd som inte Carola hade vid det tillfället.

* Annars kan jag säga så här spontant att jag tippade tre av fyra rätt (Anton Hagman var den enda jag tog fel på i mitt tips här på bloggen i torsdags), men det var en mindre lyckad kväll när det gäller min personliga smak. Av de fyra jag helst ville ha till final i duellerna var det bara en som klarade det, nämligen FO&O, och egentligen kan även deras närvaro i finalen kvitta för mig. Jag började så smått tycka i TV-soffan (något påverkad av min familj, men ändå) att det hade varit lite roligare med De Vet Du … om FO&O kan man verkligen inte säga att de sticker ut.
Och jag kunde väl aldrig riktigt hoppas på Dismissed, de var dömda att misslyckas redan från början.

* Vad gäller Lisa mot Axel så var den duellen egentligen den tråkigaste, så där bryr jag mig inte riktigt. Det jag fortfarande vänder mig mot med Lisa Ajax avancemang är det där F-ordet … inte så att jag själv är moraliskt indignerad av det, men jag anser att Eurovision-reglerna borde följas redan i Melodifestivalen och därför är jag rent principiellt emot att Lisa använder ett ord som hon skulle bli tvungen att stryka ur texten ifall hon vann.

* Om själva programmet kan jag säga att Andra Chansen känns väldigt seg. Det är enda lång räcka av pausnummer varvat med dueller och andra mer eller mindre tramsiga inslag, och man blir väldigt trött och otålig efter ett tag. Även om det fanns ljusningar i form av bröderna Norbergs parodier och Davids uppsjungning av folks sura Facebook-kommentarer. Jag är böjd att tycka likadant som många andra, nämligen att AC borde vara upplagt precis som en vanlig deltävling och duellerna skippas. De har på ett sätt spelat ut sin roll.

* Denna veckas mellanakt med ”lite mer creddiga artister som aldrig skulle nedlåta sig till att vara med i MF som tävlande men som i alla fall kan vara mellanakt” utgjordes av Linda Pira och Dani M. Om de representerar en mer högtstående och trovärdig musik (till skillnad från själva bidragen som vi ju alla vet är dålig musik ...) så hajade i alla fall inte 10-åringen här hemma det – han yttrade spontant att den låten var mycket sämre än de andra. :)

* ”Tvätterisketchen” fick mig inte att dra på munnen den här gången heller, men möjligen drogs mungiporna uppåt lite, lite, lite jämfört med förra veckan. Om Zeyno fortsätter i den takten kanske jag storskrattar år 2067.

* Och så en grej med det där med startordningen som man får se i förväg: Vi som vet hur Christer Björkman tänker när han sätter startordningar kunde se att Loreen skulle åka ut redan innan hon gjorde det. Om det hade varit hon som varit den sista finalisten så hade inte Björkman placerat henne på startnummer 6 direkt före en annan kvinnlig artist (Mariette) på nummer 7. Han vill ha variation hela tiden, så det var uppenbart att Anton Hagman skulle få den där platsen.
(Även hjärtat skvallrade, som vanligt, om hur det skulle gå. Det blixtrade nästan inget alls på Loreen, så redan där var det med största sannolikhet kört för den som höll på henne.)

* Nu blir det final om en vecka, men den får jag återkomma till med vidare analyser och tippning, naturligtvis. Nu ska jag istället gå in på bloggarna och forumen och se hur stor vreden är ute i Eurovisionnördkretsarna. :)

Jag har talat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar